Totalt antall sidevisninger

onsdag 16. november 2011

Møsbrømlefse

Sist jeg var hjemme, lånte jeg med meg bestemors gamle takke, og mamma lånte meg spøa si. Da har man i grunnen alt man trenger av spesialutstyr til å lage møsbrømlefse. Dette er da tradisjonsmat, som har sitt opphav her i Salten. I hovedtrekk består retten av lefse og en saus bassert på brunost.

Oppskrift:

2sssmør
2sssirup, lys
1literkulturmelk
2sssukker
1sshornsalt
1kghvetemel
250grbyggmel
250grhvete, fin sammalt



Smurning, primduppen:
500grraspet mysost
5dlmelk
Ca 1,5dlkulturmelk


hvetemel


sirup


rømme


smeltet smør
Fremgangsmåte:
1 porsjon gir ca 40 lefser
Smelt smøret og tilsett sirupen. Ha blandingen i melken. Bland i alt det tørre og tilsett. Del deigen i 40 emner, og kjevle ut tynne lefser med en gang.

Stek lefsene på den ene siden over sterk varme. Legg dem oppå hverandre, med klede over og press. Avkjøl. Lefsene legges på takken.

Lag primduppen ved å smelte mysost i melken. Visp i kulturmelk og jevn med hvetemel.

Lefsene legges på takken. Primduppen smøres utover hele flaten. Ha på en klatt seterrømme og litt smeltet smør. Brett først inn en tredjedel, deretter brettes venstre side inn en tredjedel og så høyre side, slik at brettene går litt over hverandre, uten å dekke helt.

Alle ingrediensene til lefsa og duppen..
Smøret smeltes først

etterpå blandes det med kefirmelka

resten av ingediensene blandes i
Deigen skal være nokså fast, for å kunne bake leivene så tynne som mulig


Kjevle mest med f.eks høyre hånd, slik at leiva går rundt på bordet i melet, da blir leiva rund og fin(øvelse gjør mester)


Leiva stekes på takka ei lita stund...før den snues

Legg leivene etterhvert under ett klede