Sist jeg var hjemme, lånte jeg med meg bestemors gamle takke, og mamma lånte meg spøa si. Da har man i grunnen alt man trenger av spesialutstyr til å lage møsbrømlefse. Dette er da tradisjonsmat, som har sitt opphav her i Salten. I hovedtrekk består retten av lefse og en saus bassert på brunost.
Oppskrift:
Fremgangsmåte:
1 porsjon gir ca 40 lefser
Smelt smøret og tilsett sirupen. Ha blandingen i melken. Bland i alt det tørre og tilsett. Del deigen i 40 emner, og kjevle ut tynne lefser med en gang.
Stek lefsene på den ene siden over sterk varme. Legg dem oppå hverandre, med klede over og press. Avkjøl. Lefsene legges på takken.
Lag primduppen ved å smelte mysost i melken. Visp i kulturmelk og jevn med hvetemel.
Lefsene legges på takken. Primduppen smøres utover hele flaten. Ha på en klatt seterrømme og litt smeltet smør. Brett først inn en tredjedel, deretter brettes venstre side inn en tredjedel og så høyre side, slik at brettene går litt over hverandre, uten å dekke helt.
|
Alle ingrediensene til lefsa og duppen.. |
|
Smøret smeltes først |
|
etterpå blandes det med kefirmelka |
|
resten av ingediensene blandes i |
|
Deigen skal være nokså fast, for å kunne bake leivene så tynne som mulig |
|
Kjevle mest med f.eks høyre hånd, slik at leiva går rundt på bordet i melet, da blir leiva rund og fin(øvelse gjør mester) |
|
Leiva stekes på takka ei lita stund...før den snues |
|
Legg leivene etterhvert under ett klede
|